Hayvan Koruma Dernekleri ve İlgili Kuruluşlar



Bu bölümde çeşitli illerdeki hayvan koruma derneklerinin faaliyetleri hakkında bilgi edinebilir; adres, telefon, web adresi ve e-mail'lerine ulaşabilirsiniz.





ÇEVRE VE SOKAK HAYVANLARI DERNEĞİ
Sokak hayvanlarına sahip çıkmak amacı ile bilinçli ve duyarlı bir kadro ile kurulan Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği, 1997 yılından beri faaliyet göstermektedir.

Büyükşehir Belediyesi, Yıldız Parkı girişinde bulunan ve belediyeye ait olan küçük bir binayı kira karşılığı derneğimize devretmiş ve tadil edilen bu mekan derneğimizin ana merkezi olmuştur.

Klinik haline getirilen bu yerde, biz hayvan dostlarının tek amacı sesi olmayan bir topluluğun, yani masum hayvanların sözcülüğünü yapmak ve onlara yardım etmektir. Kliniğimizde, yetenekli veterinerlerimizle maliyetine aşılama, tedavi ve kısırlaştırma operasyonları yapıyor, kaza kurbanı hayvanları tedavi ediyor ve sahipsiz kedi ve köpek yavrularını aile sahibi yapmaya çalışıyoruz.

Derneğimiz ayrıca hayvan itlafına karşı mücadele vermekte, Hayvan Hakları Yasası'nın adil şekle getirilmesi ve Meclis'ten geçirilmesi için faaliyetlerini aralıksız olarak sürdürmektedir. Derneğimiz sadece sizlerin bağışları sayesinde ayakta kalabilmekte ve faaliyetlerine devam edebilmektedir.


www.sokakhayvanlari.org



EVSİZ HAYVANLARI VE DOĞAYI KORUMA DERNEĞİ

Derneğimizin amacı insanlara giderek yabancılaştıkları doğal yaşamın varlığını hatırlatmaktır. Doğadaki her varoluşun bir fonksiyonu olduğunu kavramak ancak doğa ile dolaysız bir iletişim içerisinde olmakla sağlanabilir. Bu süreç aynı zamanda, belleklerimizin oldukça uzak köşelerinde bastırılmış olan insanlık maceramızın da hatırlanması demektir.

Bu hatırlamadır ki bizi önce kendi topluluğumuz ile, yani diğer insanlarla, bilinçli bir dayanışma içerisine sokabilir. Doğal yapımızdaki bireysel ve toplumsal eğilimlerimiz ancak böyle dengelebilir. Yani bir taraftan kendi başımıza varolurken, diğer taraftan diğer insanlarla yeniden üretici dayanışma içerisine girebiliriz. Ancak böylelikle bireysel varlığımızın farkına varabiliriz. Yani bencil olmadan paylaşımcı ve dayanışmacı birey olmayı keşfedebiliriz.
Bir taraftan hiçkimsenin yardımına ve varlığına ihtiyaç duymadan varolan inorganik ve bitkisel dünyadan ve yaşamı bu dünyaya bağımlı olan hayvanlardan öğreneceğimiz çok şey var. Özellikle, varlıklarını sürdürmek için bize ihtiyacı olan sahipsiz evcil hayvanların, bize öğretecekleri çok şey var. Karşılıksız sevgi ve bağlılık onlardan öğrenebileceğimiz belki de en önemli ders. Görünüşteki kaba ve vahşi dünyalarının ardında, kendi aralarındaki dayanışma çağımızdaki yalnız insana çok şey öğretecek bir hazine. Acımasız görünen varoluş savaşlarındaki adil denge, yani hiçbir türün diğerini tükeci bir şekilde düşmanca yok etmiyor oluşu, insanoğlunun gittikçe artan merhametsizliği ile yüzleşmesini sağlayacak önemli bir uyarı.

http://www.evsizhayvanlar.org/general/index.html







DOĞAL HAYATI KORUMA DERNEĞİ

Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) kimdir?


DHKD 28 yıllık deneyime sahip Türkiye'nin en saygın ve başarılı doğa koruma kuruluşlarından birisidir. Ülke çapında ulusal ve uluslararası projeler yürütüyor ve politikalar geliştiriyor. Dünyanın en saygın çevre koruma kuruluşlarından Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Dünya Doğayı Koruma Derneği (IUCN) ve Birdlife International gibi bir çok uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütmüştür.

Neyi amaçlıyoruz?

*Temel amacımız kısaca biyolojik çeşitliliğin ve doğal kaynaklarımızın etkin bir biçimde korunması. Pratikte bu hedef, Türkiye'nin zengin doğal kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanımı ve yönetimi anlamına geliyor.
*Bu amaçla, doğa yönetim planları ve politikaları geliştirmek, doğal zenginliklerimizin envanterlerini çıkartmak bu konularda olumlu-olumsuz gelişmeleri izlemek, gerekli önlemleri almak ve en önemlisi, eğitim ve bilgilendirme çalışmalarıyla çevre bilincini arttırmak için mücadele veriyoruz.
*Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğini ve doğal kaynaklarını korumak amacıyla temel olarak 5 farklı alanda çalışmaktadır. -Kıyılar ve Denizler -Ormanlar -Tatlı su Kaynakları ve Sulak Alanlar -Mera Alanları -Nesli Tehlike Altında Olan Canlı Türleri

Türkiye'ye uzun vadeli çözümler gerekli...

Alan çalışmalarının yanı sıra sadece sit alanları için değil; bir bütün olarak Türkiye'nin tüm doğal yaşamı ve kaynakları için uzun vadeli çözümler içeren çevre koruma ilkeleri ile uyumlu çalışmalarda da öncü bir rol oynuyoruz. Hükümetlerin yanı sıra, yerel yönetimlerle, sanayii ile, yatırımcılarla ve yerel kuruluşlarla yaptığımız çalışmaların her kademesinde, yerel ortaklarımızın bulunmasına özen gösteriyor; ayrıca çözümler ararken ve geliştirirken, ulusal ve uluslararası danışmanlardan yararlanmaya dikkat ediyoruz. Çevre konularının anlaşılmasına katkıda bulunmak amacıyla, mümkün olduğu kadar geniş kitleleri bilgilendirmeye çalışıyoruz. Öncelikli konuları sıcak tutmak ve bilgilendirmek amacıyla üyelerimize, resmi kuruluşlara ve basına yönelik "KELAYNAK" dergimiz uzun süre yayınlandı. Ancak mali nedenlerle bir süredir bu yayınımızı sizlere internet ortamından "KELAYNAKTAN HABERLER" şeklinde iletebiliyoruz. 28 yıllık çalışmalarımız sonucunda, Birleşmiş Milletler Global 500 dahil olmak üzere pek çok ödülün sahibi olduk.

Hangi ilkelerle çalışıyoruz?

-Araştırma ve izleme çalışmalarıyla koruma önceliklerini belirleyerek
-Türkiye'nin doğa koruma sorunlarına çözüm önerileri getirerek ve çözümleri uygulayarak
-Bu çözümlerin geniş kitleler tarafından anlaşılmasını ve desteklenmesini sağlayarak
-Tutarlı ve sürdürülebilir bir çözüm için toplumun her kesimi ile işbirliğine girerek
-Doğa koruma sorunlarını çözerken, zaman zaman uluslararası kuruluşlarla (WWF, BİRDLİFE ve FFI gibi) işbirliği yaparak
-Yerel halk eğitim programları gerçekleştirip, katılımı sağlayarak.

Bize nasıl destek olabilirsiniz?

Toplumun her kesiminden destek bekliyoruz. Hükümet, iş dünyası, sanayii ve bireylerden katkı bekliyoruz. Özellikle iş dünyası ve sanayii kesimlerinden ortak-yarar ilişkileri içinde, doğanın korunmasına ve ticari amaçlara ulaşmasına katkıda bulunacak destek arıyoruz.

Tel: 0 212 528 20 30
Fax: 0 212 528 20 40

http://www.dhkd.org/





TÜRKİYE SAHİLLERİ KORUMA DERNEĞİ (TURMEPA)


Bu derneğin ismi üstündedir. Neden kurulduğunu bilmiyorum izah etmeye gerek var mı ?
Kurulduğu 1994 yılından bu yana oldukça yol katetti. Amacımız bu site altında insanlara ve kamouyuna bilgi vermek, bilinçlendirmektir. Sürekli söyledik. Denizlerimiz elden gidiyor. Deniz canlılarının çeşidi azalıyor. Nesli tükeniyor. Bu öyle bir dava ki, hududu yok, üstesinden gelmek için memleketimiz ve komşu ülkeler olarak güçbirliği, gönül birliği yapmak gerekiyor.

Sorun vadelidir. Bıkmak usanmak yok. Moralimizi bozmadan, emin adımlarla inandığımız hedefe doğru gitmeliyiz. Yegane çare, halkımızı en küçüğünden en büyüğüne kadar bu konuda eğitmek, aydınlatmak, inandırmak ve ve bizim saflarımıza katılmaları sağlamaktır. Böyle olduğu takdirde halledemeyeceğimiz dava yoktur. Bu davaya inanmamak, gözardı etmek, nemelazımcılık sadece hedefe ulaşmamızı geciktirir.

Deniz hayattır, deniz ferahlıktır, deniz güzelliktir, deniz yoldur, deniz ekmek kapısıdır, deniz turizmdir, deniz canlıdır, renklidir, deniz sıhhat kaynağıdır. Bunu öldürmek günahtır. O halde, denizlerimizi temizlemek için aynı felsefede birleşelim. Bizler sadece bir harekatın öncüsü olmak, bu davada bir kıvılcım çakmak istiyoruz. Ümid ediyoruz ki bizi takip edenler olsun. Tabiata saygı, denizi kirletmemek bir nevi kültür olduğu gibi, hayat standardı ve zenginlikle yakınen ilgilidir.

Dünyada görülmüştür ki, sanayileşmiş, kültürleri yüzyıllara dayanan ve milli gelirleri yüksek olan ülkeler, az kültürlü ülkelere nazaran bu davada daha duyarlıdır. Davamızı milletlerarası platforma getirmeye başladık. Bir pratik Info Center kurma aşamasındayız. Talebelerimizi ve denizcilerimizi eğitebilmek için, öğretmenleri eğitmekle işe başladık. Aynı gaye uğruna çalışan Akdeniz ülkelerindeki sivil kuruluşlar ile temas halindeyiz. Onlar ile bilgi alışverişi yapıyoruz. Bu konularda gerek resmi ve akademik merciler, gerekse silahlı kuvvetlerimiz fevkalade duyarlı davranıyor, büyük yardımları oluyor.

1 Mart'ta 1997'de Deniz süpürgesini denize indidik. Deniz yüzeyindeki katı ve sıvı atıkları temizleyecek olan bu tekne bir öncülük yapacaktır. Bu yıl Acil Mavi kampanyasını başlattık. "Temiz denizler için derler temiz aksın" sloganı ile insanlarımızı tesis etttiğimiz Acil Mavi şikayet hattımıza şiyaketlerini bildirmeye davet ediyoruz. Göcek ve Koylarını Temizleme projesini başlattık. Üç adet deniz temizleme teknesi inşaa ediyoruz. Proje özetle, Göcekte kirliliğin önlenmesi konusunda yapılacak temizleme çalışmalarının tamamını içeriyor. Bu projeyi başka projelerde izleyecektir. Teşekkür eder, tüm insanların temiz denizlere kavuşmasını dilerim.

Rahmi M. KOÇ Kurucu ve Onursal Başkan
Eşref CERRAHOĞLU Yönetim Kurulu Başkanı

Tel: 0 216 310 93 01
http://www.turmepa.org.tr/

HAYVAN SEVGİSİ DERNEĞİ


Klübümüz 1993 yılında faaliyete geçmistir.9-15 yaş grubu çocuklara hayvan sevgisi aşılamak üzerine kurulmuştur.Senelerdir uygulanan sokak hayvanlarını zehirlemek veya bir yerden başka yere toplayıp,atmak çözüm değildir.Kesin olduğu kadar,insani ve medeni olan tek çözüm,sokak veya belirli yerlere yerleşmiş olan sokak hayvanlarının kısırlaştırılmaları ve aşılanmalarıdır...

Klübümüz doğayı ve tüm hayvanların korunması ve çocuklara hayvan sevgisi aşılamak amacını güder.Bu sonuca varılması için:
1-Belediyelerin hayvan rehabilitasyon merkezlerinin olması,
2-Hayvanlarin her yıl belediyelerce aşılanıp,kısırlaştırılması,
3-Halkın kuduz hastalığına karşı bilinçlendirilmesi,
4-Toplumumuzun çevre kirliliğine karşı tepki göstermesi,
5-Nesli tükenen hayvanların koruma altına alınip,avlanmalarının yasaklanması gerekmektedir.
6-Çocuklara yönelik eğitim programları düzenlemek
7-Hayvanların yaşam haklarını savunmak amaçlarımızdır.

Tel: 0 212 226 21 22

SAHİPSİZ HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ


http://shkd.blogspot.com/

http://www.shkd.org/tr/index.html

İletişim Bilgileri

Adres : Florya Cad. No 27/ B Şenlikköy Veteriner Kliniği Florya Bakırköy

Tel : +90 212 580 78 96
+90 542 201 09 49
+90 542 201 09 40

Faks : +90 212 580 72 76

Kısırlaştır ve Bırak Programı :s

Sahiplendirme Programı :
DOHAYKO - Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği
http://www.dohayko.org/
Genel Sekreter Nesrin Çıtırık
Seyhan
Adana

0 532 223 36 83
0 322 456 20 40

TÜRKİYE HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ
Ülkemizin ilk ve en eski hayvan koruma derneği olan Türkiye Hayvanları Koruma Derneği 1924 yılında kuruldu.

Dernek Başkanı: Birgül Rona
Tel: 0 212 246 11 11
Fax: 0 212 232 23 71
Adres: Osmanbey Matbaacı Sok. No: 30 İstanbul



ANKARA


VETERİNER HEKİMLER DERNEĞİ


Tel: 0 312 431 62 74
Fax: 0312 435 79 14

KORU-SEV VAKFI

Tel: 0 312 285 97 57


ADANA


ADANA DOĞAYI, HAYVANARI KORUMA, YAŞATMA DERNEĞİ


8300 Metrekarelik kullanım alanı içerisinde, 178 metrekarelik betonarme kapalı alan içinde köpek barınağı, 70 metrekare alana kurulu kedi evi 110 metrekare alana kurulu, alt katı poliklinik, üst katı bakıcı evi olarak kullanılan iki katlı hizmet binası bulunmaktadır. Etrafı tel örgülerle çevrili bulunan barınakta 13 adet bölme içerisinde üzeri kapalı köpek kulubeleri mevcuttur.

Kedi ve köpeklerin bakım ihtiyaçları Büyükşehir Belediyesi ile DOHAYKO (Doğayı-Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği) tarafından karşılanmakta, bu hayvanların bakımları belediyemizce görevlendirilen 2 personel tarafından yapılmaktadır.

Belediyemiz Sağlık ve Sosyal Hizmetler daire Başkanlığına bağlı Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü'nde görevli 3 veteriner hekim denetiminde iki ekip tarafından başıboş kedi ve köpekler toplanarak hayvan barınağında bakım ve tedavi altına alınmaktadır. Hayvan barınağına getirilen kedi ve köpeklerin 10 günlük müşahade dönemi sonunda kuduz aşıları ve paraziter ilaçlamaları yapılmakta ve kısırlaştırılmaktadır. Şu anda hayvan barınağında 550 adet köpek ve 100 civarında kedi bulunmaktadır


İZMİR


ASKOD Aliağa Sokak Hayvanlarını Koruyanlar Derneği


Aliağa Sokak Hayvanlarını Koruyanlar Derneği, bugünlerde sokak hayvanlarıa çözüm projesini kapsamında kısırlaştırmaya ağırlık vermeye başladı. Aynı zamanda yurtdışındaki çeşitli organizasyonlarla işbirliği yapıyor.

Dernek Başkanı: Hülya Alpgiray
Tel: 0 232 621 32 07

ÇAHAD

Dernek Başkanı: Dr. Ferhat Soykan Tel: 0 232 285 55 33
Tel: 0 232 224 24 33
Fax: 0 232 246 28 08

KÜTAHYA


KÜTAHYA DOĞA VE HAYVAN SEVENLER DERNEĞİ


Dernek Başkanı: Sunay Hanım
Tel: 0 274 224 75 30

ANTALYA


TÜRKİYE HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ ANTALYA ŞUBESİ


Dernek Başkanı: Sevda Kıraç
Tel: 0 242 332 53 18


MERSİN


MERSİN HAYVAN DOSTLARI DERNEĞİ


Tel: 0 324 358 34 30

MUĞLA


BODRUM HAYVAN HAKLARI DERNEĞİ


Derneğimiz kurulduğu günden bu yana Bodrum Yarımadasındaki hayvanlarla ilgili sorunlara çare bulmak için çalışmış ve ilke olarak en büyük sıkıntıyı çeken mahallelerimizde bizlerle birlikte yaşayan ancak özel birer sahipleri olmayan kedi-köpeklere yönelik çalışmalara ağırlık vermiştir.

http://www.bhhd.org/

FETHİYE HAYVAN DOSTLARI DERNEĞİ

Tel: 0 252 613 58 25



Kaynak: Focus